Het Yogahuisje

We komen de stilte niet binnen door proberen binnen te komen maar door de constante milde inspanning er gewoon te zijn.

Hatha-Yoga en verstilling

Vorig jaar begonnen in het Yogahuisje yogalessen van 1,5 uur. In plaats van theedrinken na de les, gingen we aan de slag met ademoefeningen en meditatie. Na evaluatie tijdens deze zomer blijkt dat er binnen de groepen verschillende wensen zijn. Omdat ik die  bijna organische groei van lesindeling graag wil volgen komt er nu dus een voorlopig nieuw programma.

 

  •  De lessen starten met een praatje over de filosofie van yoga of over belangrijke begrippen van yoga.
  • ·         Daarna wordt de Groet aan de zon of de Groet aan de maan beoefend.
  • ·         In alle groepen worden de yogahoudingen of asana’s dynamisch en statisch aangeboden waarbij er een opbouw is in het aantal minuten om statisch in de houding te ZIJN.

·         In alle groepen wordt er dit jaar geen les gegeven in de klassieke pranayama of adem oefeningen, omdat dit nogal stevig ademen is. We gaan toe naar het beleven van de ademenergie, de adem ruimtes en het stromen van de adem. Deze wat zachtere ademenergie kan gestuurd worden, opgenomen worden, losgelaten worden of juist versterkt worden. Door op een zorgvuldige en bewuste wijze te ademen worden allerlei aspecten van het ademen en de relatie tussen adem, lichaam en geest duidelijk. Weet dat deze inkeer naar binnen al meditatie genoemd mag worden. 

·         In alle groepen is er 1 keer per maand geen meditatie maar een Yoga-Nidra of lange eindontspanning van een half uur na de asana’s.  Daarna thee drinken.

·          De vroege vogel-groep van maandagochtend 8.45u volgt geen meditatie. Er zijn meditatieve momenten tijdens de adem les. De les eindigt om 10.00u behalve als er theedrinken is.